Ved du hvad hot spots er? Måske kender du ikke ordet, men jeg er sikker på at du har hørt om det, eller selv kender til fænomenet.

Hot spots er de steder i dit hjem, der af en eller anden grund altid tiltrækker rod. De steder hvor du har det med at dumpe dine ting, når du træder ind af døren. Det er de steder der altid af en eller anden ubegribelig grund ligger bunker og stakke. Det er som om at hot spotséne tiltrækker endnu flere ting, og derfor ender det med store stakke eller masser af ting der ligger hulter til bulter på bordet.

Selv de mest organiserede og opryddelige hjem har et eller flere steder, hvor de er udfordrede med hot spots.

 

hot spots

De usynlige hot spots

Det er ikke kun på visuelle flader at hot spots kan ses. De findes også i skuffer og skabe. Hvem kender ikke til scenariet med  svigerforældrene der skal komme på besøg til kaffe, og alt det der ikke skal forestille at være visuelt til syne i hjemmet, bliver lynhurtigt kastet ned i skuffer og ind i eller bagved skabe.

Nu tænker du måske – må man slet ikke have bare et lille sted man kan lægge ting?

En “rode-skuffe” dedikeret til alle de der dimser og småting kan være god nok at have, hvis man ikke har en løsning til de små dimser, eller har svært ved at vænne sig til at lægge sine ting på plads med det samme. Prøv at undgå at have mere end en skuffe.

Hvad er skyld i disse hot spots?

Af en eller anden grund tiltrækker rod mere rod, og des mere rod du har, jo mere kaos vil du tiltrække.
Hot spots opstår, når man ikke har tid til at lægge ting på plads, ikke orker at lægge dem på plads, eller ikke har givet sine ting en plads, og i stedet bare lægger dem et sted. For at bryde cirklen kræver det at du får ryddet op og givet alle dine ting en fast plads.  Derefter er det vigtigt at  beslutte sig for, at det er forbudt at lægge ting fra dig de steder du plejer. Læg tingene på plads med det samme. Det tager ikke meget ekstra tid. Ved at afkode hjernen de gamle indgroede faste mønstre, kan du skabe nye gode vaner. Gode vaner som hjælper dig til at have et pænt hjem hele tiden.

Læs også: Giv dine ting den rette plads og spar tid

Eksempler på hot spots:

Køkkenbordet:

hot spots

Køkkenborde indbyder til at man lige dumper sin post, indkøb, tasker m.m.
Alle de ting du har liggende vil automatisk blive indhyllet i stegefedt, så sørg for at få det væk der ikke hører til i køkkenet. I mange hjem er rod grunden til at det er svært at få plads til at lave mad eller bage. Få fjernet det der ikke skal være i køkkenet, og undgå hot spots i fremtiden.

Spisebordet:

hot spots på spisebordet

Spisebordet er også et af de steder der ofte efterlades ting som tasker, lektier, poser med indkøb, papirer og meget andet. I nogle tilfælde opgiver folk at spise ved det, fordi der ligger så mange ting, så de ender med at sidde og spise ved sofabordet i stedet. Andre vælger at skubbe tingene til side eller fjerne tingene til spisetiderne, og lægge det tilbage bagefter. Det er synd hvis spisebordet ikke bruges, da det er her at mange af de gode samtaler finder sted.

Badeværelset:

Hot spots badeværelse

Badeværelset er et af de steder rod ofte samler sig. Enten på gulvet med vasketøj, legetøj m.m. eller ved håndvasken hvor der står forskelligt toiletgrej, makeup, hårprodukter etc.
Udfordringen er at jo flere ting der ligger der, jo mere uhygiejnisk virker badeværelset og det er svært at komme til at gøre ordentlig rent.

Soveværelset:

hot spots i soveværelset

Soveværelset er et godt sted for hot spots, da det ikke er her man tilbringer så meget tid i den vågne tid. Her ses ofte hot spots i form af tøj og håndklæder på gulvet og på en stol. Stakke af bøger og glas på sengeborde, og ind imellem  legetøj fra børnene. Ubevidst stresser du dig selv ved at det sidste du ser før du sover er rod, og det samme når du slår øjnene op om morgenen. Fjern rodet og få en bedre nattesøvn.

Entré:

hot spots i entreen

Entreen er for mange et hot spot hvor der efterlades overtøj, poser, tasker, sko og støvler der ligger i en bunke på gulvet. Dette er stedet hvor dine gæster får deres førstehåndsindtryk af dit hjem. Disse hot spots er  det sidste du ser inden du går ud af døren, og det første du ser når du kommer hjem. Så få dem fjernet, så føles det rarere at komme hjem.

Sofabordet:

sofabord hot spots

Sofabordet er et af de steder der samler sig kaffekopper, fjernsynsbetjeninger, blade, legetøj, spil o.lign.

Sådan får du styr på dine hot spots

  • Identificer hvor i hjemmet du har hot spots. Nu hvor du ved hvor du har dine små rod-zoner lokaliseret kan du gå i gang med næste trin
  • Ryd op og fjern al rodet fra dine hot spots. Find en fast plads til alle tingene, så du ved hvor de skal være/stå i fremtiden
  • Væn dig til at lægge tingene på plads med det samme. Har du ikke mulighed for det, så sørg for at de lægges på plads inden du går i seng
  • Indvi din familie i de nye regler med nul hot spots. Vis dem hvor tingene skal være
  • Aftal at de gamle hot spots er forbudte at bruge, og undgå at skabe nye
  • Hjælp hinanden med at sørge for at ting kommer på plads hver dag. Så undgår I at det ender med rod og kaos igen
  • Brug minimum 10 minutter hver aften inden du går i seng til at sikre at alle ting er kommet på plads.

God fornøjelse med at skabe et pænere hjem uden hot spots!

Kærligst Kamille

 

 

PS: Vil du lære mere, så kom med i Oprydningsklubben, hvor vi bl.a andet arbejder med at få styr på irritationsmomenterne.