Ryd op og GØR PLADS til det, der virkelig betyder noget

Kamille Sommer

Fast oprydningsskribent på oestrogen.dk

Slip afhængigheden af dine ting

Rigtig mange mennesker er afhængige af deres ting. Det er ikke engang sikkert at de er klar over at det forholder sig sådan, men når ting styrer ens hverdag – her tænker jeg på dem hvor tingene styrer hverdagen – fx dem der bruger meget tid på at rydde op (men aldrig kommer rigtig i mål), dem der er så knyttede til deres ting at de ikke kan give slip på dem, eller er knuste i dagevis hvis de mister noget, men også dem hvor det at købe nye ting fylder rigtig meget i hverdagen.

For rigtig mange år siden, kendte jeg en pige der nægtede at være afhængig af sine ting. Hun levede efter devisen at kunne pakke sine en kuffert i løbet af en time, hvis det skulle være, og så bare efterlade resten.

Dengang syntes jeg at det var ekstremt mærkeligt, men i dag forstår jeg hende fuldt ud.

Hun havde brug for den frihed det gav hende, ikke at være underlagt hendes ting. Hun gemte minderne i sit hjerte, og lagde dem ikke over på tingene, som mange af os andre gør.

Især kvinder har svært ved at slippe deres ting

Jeg møder rigtig mange, især kvinder, der ikke kan skille sig af med forskellige ting, fordi det har tilhørt levende eller afdøde familiemedlemmer. Netop der kan det være rigtig vigtigt at kunne slippe tingene. Din kærlighed til din farmor sidder ikke i lampen. Det kan sagtens være at du mindes din farmor og føler kærlighed, hver gang du kigger på lampen. Samtidig kan det føles lidt forkert, fordi lampen bare ikke passer ind i dit hjem. Så kan følelserne føles lidt ambivalente.

Jeg skulle en gang hjælpe en kvinde med at sortere i hendes tøj, hvilket var en rigtig svær opgave. Hun havde rigtig meget tøj, men til nærmest alle stykker tøj, var der en historie tilkoblet, især alle de stykker tøj hun havde gemt, fra da hendes mor levede.

Hun kunne bare ikke slippe det. For hende lå der en masse kærlighed og gode minder gemt i tøjet. Vi fik aftalt at hun skulle fotografere tøjet, og derefter prøve at slippe bare nogle af det. Lidt af gangen. For det er en proces at skulle slippe sine ting. Især hvis man altid har gemt alt, fra alle de perioder i ens liv, hvor der er sket noget særligt.

F.eks. er der mange der gemmer alt fra deres egen skolegang, alt fra deres børns skolegang + alt deres børn har lavet og modtaget gennem årene. Og de har gemt alle hobbyartikler de nogensinde er begyndt på.

Det kræver plads. Lige pludselig er flere rum, loftet og kælderen stoppet fra gulv til loft.

I stedet for at tænke på alt det du nu skal give slip på, så tænk på den lettelse det er når der er plads i dine skabe og i dit liv. I virkeligheden skaber du luft og energi omkring dig, når du giver slip på noget gammelt og samtidigt giver du plads til noget nyt. Din frihed!

Stil disse spørgsmål til dig selv når du rydder op

  • Kig på tingen, og tænk over hvornår du sidst har brugt den, eller kigget på den. Husk at i al den tid du ikke har set den, har du haft det fint uden. Giv den videre til én der kan bruge den, eller smid den ud, hvis det er noget andre ikke kan få glæde af.
  • Bruger du tingen? Eller er det en ting du elsker? Hvis du gør det, er det helt okay at beholde den.
  • Prøv at minimere hvad du har. I stedet for 7 stegepander, kan du måske nøjes med 2 eller 3 rigtig gode kvalitetspander. Det er bedre at have få ting af virkelig god kvalitet, end en masse ting hvor kvaliteten er blandet, og du derfor sjældent bruger det.

Slip afhængigheden

Nogle ting er sværere at give afkald på – f.eks. arvegods. Hvis du ikke kan få tingen eller møblet til at fungere i dit hjem, kan du tage et foto af den. På den måde kan du stadig frembringe minderne, og du har samtidigt minimeret hvad du brugte af plads- fra en ting der f.eks. optog en halv væg, til et foto der ligger på computeren.

Beslut dig for hvordan du gerne vil bo. Hvis du gerne vil bo minimalistisk nytter det ikke at gemme alt. Til gengæld skal du heller ikke leve overdrevet spartansk, hvis du nyder at være omgivet af ting du holder af og bruger. Overvej om de ting du anskaffer dig, passer til den person du gerne vil være, og det hjem du gerne vil have.

En afhængighed forsvinder ikke fra den ene dag til den anden, men bare små bitte skridt vil føre dig i den rigtige retning, og jo mere du øver dig, jo tættere vil du være på dit mål.

 

Del ...Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn
No comments yet.

Skriv et svar

Powered by WordPress. Designed by WooThemes