For mange år siden havde jeg en kæreste som boede helt vildt pænt. Jeg var virkelig imponeret da jeg besøgte ham første gang. Hans hjem gjorde et super godt førstehåndsindtryk, men efterhånden som jeg lærte ham og hans hjem at kende, fandt jeg ud af, at han var “skabs-roder”. Skjult rod er også rod.

Han var fuldstændig hysterisk med det synlige rod, som under ingen omstændigheder måtte forefindes på matriklen, men havde ingen betænkeligheder ved at kyle rent tøj ind i skabet, uden at lægge det sammen.

Jeg glemmer aldrig engang hvor jeg havde formastet mig til at efterlade et ugeblad på spisebordet, og blev pænt gennet ind for at fjerne det rod, jeg havde lavet i hans køkken.
Jeg var rimelig paf over at et ugeblad kunne komme i kategorien rod.
Især fordi han ikke havde problemer med rod i skabe eller skuffer.

Der var intet system i hans opbevaring af ting. Man kunne finde værktøj i køkkenskabe og køkkenting i baggangen.
Jeg var mere typen der godt kunne leve med lidt hverdagsrod, men uorden i skabe og skuffer var totalt no-go.
Jeg havde brug for at vide hvor mine ting befandt sig – og sådan har jeg det i øvrigt stadigt, dog med undtagelse af at jeg er langt mere ihærdig i at undgå hverdagsrod, end jeg var dengang.

Min pointe er, at rod i skabe og skuffer som andre ikke kan se, er lige så vigtige at tage sig af som det synlige rod.
Skjult rod er også rod.

Den store rod-fælde

Det skjulte rod er det der oftest ender som støvede, glemte ting der bare ligger og lugter hengemt.
Tænk på dit kælderrum eller loftrum (hvis du har et sådant). Hvor meget har du liggende som du ALDRIG bruger?
Jeg vil gætte på ca. 80 % i de fleste tilfælde.

Faktum er at alt det du smider bagerst i skabet, på loftet eller i kælderen (pånær de ting du bruger i hverdagen og sæsonbetonede ting (ting der bruges enten sommer eller vinter, højtider osv.) er rigtig tit ting du ALDRIG kommer til at bruge igen.

Når først det er lagt væk (du ved ude af øje – ude af sind), så forsvinder det ligesom fra hukommelsen.
Så gør dig selv en tjeneste inden du bare af gammel vane slæber det hen til alle de andre mere eller mindre glemte ejendele, tag en beslutning. Lige nu og her.

Sig til dig selv: “Er det overhovedet sandsynligt at jeg nogensinde kommer til at bruge den her igen”?

Når først den er lagt væk, så ligger den bare der og får støv. Ingen har glæde af den. Måske er der aldrig nogensinde nogen der får glæde af den igen. Det er ærgerligt.

Gør dig selv en tjeneste – lad være med at udskyde

Det er bare så nemt at lægge tingene ind på kontoret og lukke døren, før man får gæster. Eller samle de ting man ikke lige bruger i poser og sække, og smide dem på loftet eller ind bagerst i skabet. Problemet er bare at man udskyder de beslutninger der skal tages omkring tingenes fremtid.

Så inden du gør noget:

  • Mærk efter om det er realistisk at du kommer til at bruge noget af det du er i færd med at gemme.
  • Kommer du nærmere et hjem uden rod ved at gemme det, eller kommer du længere væk fra det?
    Det skal lige siges her, at de ting man enten skal bruge igen eller virkelig elsker ikke hører under kategorien rod
  • Kan du undvære det?
  • Tag beslutningen om hvad der skal ske med tingene med det samme. Skal tingene videre, så få dem ud af dit hjem hurtigst muligt.
    Jo før jo bedre. Jo mindre du har stående af ting du ikke bruger, jo mere plads får du til at organisere de ting, du gerne vil beholde.

God oprydning
Kamille