Har du svært ved at komme i mål med din oprydning? Så er du ikke alene. Rigtig mange mennesker har svært ved at komme i mål med deres oprydning, trods at de har lavet masser af gode planer, har brugt timer og atter timer på at rydde op, sortere og organisere osv. Så hvad kan så være årsagen?
Måske er det selvsabotage der er synderen.

Selvsabotage kan være medvirkende til at du aldrig bliver færdig med din oprydning

Saboterer du din oprydning

Selvsabotage er selvfølgelig ikke den eneste årsag til, at det er svært at komme i mål. Jeg oplever gang på gang at mine klienter, gentager mønstre (ofte ganske ubevidst), som gør deres oprydning utrolig svær, for ikke at sige umulig, at gennemføre.

Så hvad er det der selvsabotage for noget? Kort fortalt så er selvsabotage tendensen til at gøre ting hårde for dig selv, ved at du får skabt grænser og komplikationer, som forhindrer, at du når fremskridt, af de mål du har sat dig. Selvsabotage kan også spænde ben for dit mod på at afprøve nye ting. Det kan påvirke din selvtillid og dit selvværd, så du måske helt lader være med, at gøre noget du gerne vil, for at passe på dig selv og for at beskytte dig mod at blive skuffet.

Selvsabotage går igen hos mange, der er udfordrede med rod, trods mange gode og velmente forsøg på at få styr på bunkerne. Det kan gå rigtig godt i perioder, men pludselig forsvinder motivationen, eller du begynder at modarbejde dine gode fremskridt, måske uden helt at forstå hvorfor at det sker.

Genkend sabotagemønstre og øv dig i at gøre noget andet

Du kan sabotere din egen oprydning på forskellig vis.

Fx kan et sabotagemønster være, at du konstant opstarter store opgaver eller projekter, som du aldrig færdiggør. I starten finder du opgaven virkelig spændende, men på et tidspunkt bliver det for stort et projekt, for svært at overskue, eller du kører træt i det.
Så stopper du eller opgiver, men projektet forsvinder desværre ikke af den grund. Det vil stadig ligge der, og give dig dårlig samvittighed.

Overspringshandlinger er endnu et eksempel på en sabotagehandling, som kan ødelægge din fremgang. Du starter måske rigtig godt op på dit oprydningsprojekt, men lige pludselig tikker der en sms op på din telefon, eller der dukker en mail op på din computer, som du føler at du er nødt til at svare på med det samme. Bagefter har du måske ikke længere lyst til at rydde op, for nu lokker Netflix med en god film eller serie.

Perfektionisme er, tro det eller ej, også en årsag til at mange går i stå med deres oprydning. Kan det ikke gøres på den rigtige måde, så lader de være med at gå i gang. Derfor kommer de aldrig i mål, og bunkerne bliver i hjemmet. Her kan det at gå i gang, og gøre det så godt du kan gøre det lige nu, være en meget bedre løsning. Du kan jo altid forbedre og forfine senere.

Vær opmærksom på hvad der sker, når du er i gang med at sabotere dig selv

For at undgå at sabotere sin oprydning kræver det, at du er opmærksom på, hvad det præcist er der sker, når du er i gang med din oprydning, som er medvirkende til, at du opgiver det du har gang i.

Er det i virkeligheden, fordi du trænger til en pause? Rydder du op for længe ad gangen? Er det fordi du er i tvivl om, hvordan du skal håndtere bestemte ting? Er det fordi du har brug for hjælp til at komme videre?
Nogen gange handler det om at få lidt motivation og hjælp fra andre, og så kan du sagtens selv fortsætte bagefter.

I oktober arbejder vi med selvsabotage i Kamilles Oprydningsunivers

Kamilles Oprydningsunivers

Netop fordi at selvsabotage er et rigtig vigtigt emne indenfor oprydning, så arbejder vi med det i Kamilles Oprydningsunivers
i hele oktober måned. Jeg har lavet temaet “Stop selvsabotagen – Lær at genkende sabotagemønstre og slip dem”, hvor jeg underviser i forskellige sabotagemønstre. Jeg underviser desuden i hvordan du kan håndtere dem, så du kan komme videre.
Ud over temaet så arbejder vi videre med temaet i live undervisning via Zoom.

Du kan tilmelde dig Oprydningsuniverset lige her, det koster 149 kr. pr. mdr., og der er ingen binding på abonnementet.

Kærligst Kamille

Kamille Sommer Oprydningskonsulent