At leve et liv med meget rod er virkeligt frustrerende. Jeg har igennem årene talt med mange mennesker omkring konsekvenserne ved at leve i hjem der er rodet. Fælles for dem alle er at rodet fylder rigtig meget i deres hverdag. Der er ting alle vegne, og det er svært at finde ud af hvor de skal stå og hvordan man får sorteret dem, så de ting man ikke længere bruger kommer ud af huset.

Nogle af de konsekvenser der nævnes er:

 • frustrationer
 • stress
 • skader (pga. man falder over ting)
 • ked af det
 • depressiv
 • børnene arver rod-tendenser
 • kan ikke finde sine ting når man skal bruge dem
 • koster ekstra penge (ting bliver væk og må erstattes med nyt, gebyrer på rykkere når regninger bliver væk)
 • isolation (undlader at invitere gæster)

 

Hvad kan man gøre for at komme i gang med sin oprydning?

Stil dig selv disse 4 spørgsmål ved ting der ikke bruges med er svære at slippe:

 1. Bruger jeg denne ting?
 2. Ejer jeg noget andet som kan gøre det samme som denne ting?
 3. Har denne ting en sentimental værdi for mig?
 4. Kan jeg undvære den?

Hvis du finder ud af at du ikke er klar til at slippe den eller gerne vil beholde den, så giv den en fast plads. Undlad at sætte den bagerst i skabet. Alle dine ting skal have en fast plads, så du altid kan finde dem igen. Sørg for at samle dine ting i kategorier, så fx alle dine make-up produkter er et sted, alt værktøj et andet osv.

Sorteringsarbejdet er noget af det der tager længst tid. Det er vigtigt at tage sig tiden til at få sorteret sine ting. Måske er du nødt til at gøre det i etaper, fordi du ikke er klar til at slippe så meget af gangen, men som alt andet er oprydning noget der kan læres. Jo mere man gør det, jo nemmere bliver det og jo  bedre bliver man til at tage hurtige beslutninger. Man vil i oprydningsforløbet opdage at man kan undvære ret mange ting. Mange af de ting du har liggende i dag, har du ikke skænket en tanke måske i årevis. Det er bare af gammel vane at du har det liggende. I virkeligheden er det meget lidt der er uundværligt og ikke kan erstattes af andet.

Få rodet ud af dit hjem

En god måde at få rodet ud af sit hjem er at samle poser og kasser med ting, som du tager med ud af dit hjem, lige så tit du kan slippe afsted med det.
Planlæg det gerne ind i din hverdag, så du får kørt forbi genbrugsbutikken og afleveret de 3 poser du har til dem, kørt forbi din mor og returneret de bøger du lånte sidste år (og aldrig har fået læst), og kørt forbi genbrugsstationen og afleveret medicinrester, sække til småt brændbart og det gamle maling som er tørret ind. Væn dig til at gøre det lige så tit du har noget at aflevere, så du får tingene ud af hjemmet så hurtigt som muligt.

Jo mere du får kørt væk, jo større lettelse vil du føle over at tingene lige så stille forsvinder fra dit hjem, og du vil hurtigt begynde at kunne se en forskel.

God fornøjelse med din oprydning

Kærligst Kamille

NB: Vil du inspireres med små oprydningsopgaver i hverdagen, kan du få adgang til “Dagens opgave” inde i Oprydningskonsulentens gruppe på Facebook.
Håber vi ses derinde 😉