Siden 2012 har jeg som oprydningskonsulent hjulpet rigtig mange danskere med at skabe orden og ro i deres hjem. Mit slogan “ryd op og gør plads til det, der virkelig betyder noget” opstod, fordi jeg under min egen oprydningsrejse, oplevede et markant skift i mit eget mindset i forhold til, hvad der er vigtigt for mig.
Mit eget hjem og jeg selv havde undervejs gennemgået en kæmpe transformation, under processen med at rydde op i alt.
Det er bl.a. denne proces, der har hjulpet mig til at kunne hjælpe andre, der gerne vil lære at give slip på ting, de ikke bruger.

En kæmpe befrielse at give slip på unødvendige ting

Under processen hvor jeg gav slip på rigtig mange ting og tøj, opdagede jeg at det var yderst sjældent at jeg savnede noget af det.
Hvis jeg siden hen oplevede, at jeg alligevel manglede en ting jeg havde givet slip på, så fandt jeg altid en løsning. Løsningen viste sig altid at være lige så god, og derfor kom jeg hurtigt videre.
Så det at give slip på ting fremfor at gemme for en sikkerheds skyld er blevet en kæmpe befrielse for mig.
Da jeg kun har de ting i mit hjem jeg bruger og de ting jeg elsker.

Ryd op og gør plads

Og ja, måske vil jeg en dag mangle en bestemt ting, som jeg har givet slip på.
Jeg vil bare ikke bruge energi på at gå og bekymre mig om noget, der måske aldrig kommer til at ske, samt bruge god opbevaringsplads på “måske-ting”.

Jeg tror på, at har man tillid til at alt nok skal løse sig, fremfor at gå og frygte det ukendte, så slipper man for mange bekymringer. Bekymringer som i de færreste tilfælde bliver en realitet.

At eje ting forpligter

Under min egen oprydnigsproces opdagede jeg også, at det der i sidste ende virkelig betød noget for mig ikke var bundet op på materielle goder.
Den ro jeg fandt i mig selv over at have taget vigtige beslutninger, som kunne ses i mit hjem, var en befrielse på alle fronter.
For det at eje ting forpligter.

Jo mere du ejer, jo flere opgaver giver du sig selv ift. at rydde op, passe på tingene samt sørge for deres vedligeholdelse, Det er lig med flere opgaver i en travl hverdag.
Det at give slip på ting der i virkeligheden var ligegyldige for mit barns og mit velbefindende, gav os langt mere frihed og glæde end tingene i sig selv. Derfor har jeg siden dengang kun have ting, som jeg har lyst til at rydde op, vedligeholde og passe på.

Gør plads til det der betyder noget

Det at bo i et hjem med alt for mange ting kan skabe irritation og træthed og mangel på motivation og kreativitet.
Lysten til at gøre andre ting som fx at sidde og hygge med kreative sysler, forsvinder i takt med at praktiske opgaver vokser.
For det føles som om at det er der ikke tid til.
Der er altid nogle praktiske opgaver der skal håndteres først. I virkeligheden har du måske brug for en pause, hvor du har tid til at sidde og stresse af og lave nogen af de ting du holder mest af. Problemet er bare at ting forsvinder i rod, og det er ikke er særlig hyggeligt at skulle sidde og slappe af og nørkle, når rummet er fyldt med bunker at ting der skal håndteres.

Ryd op og gør plads til det der betyder noget

Skønhed forsvinder, når det er overdænget med rod

En anden ting er de mange fine ting, du har i dit hjem, som forsvinder i bunkerne af ting.
Det er synd. For skønhed forsvinder når det overdænges med rod.
I forhold til indretning oplever jeg at de hyggeligste hjem ofte er de hjem der viser personlighed.
Det handler ikke om at der skal være pinlig orden, men at du får indrettet dit hjem og placeret dine ting, så du føler dig godt tilpas i dit hjem.

Læs også: Ryd op i dit rod én gang for alle

Lad de ting de holder allermest af få lov til at blive en del af indretningen, hvis muligt.
Ryd op og gør plads til det der betyder noget for dig, og giv slip på alt det der føles ligegyldigt.
Så vil du selv og alle andre kunne nyde at kigge på alle de fine og smukke ting du har.
Du vil have meget mere lyst til at være hjemme. Og lyst til at holde dit hjem pænt, når du mærker forskellen på at have ting der elskes og bruges, fremfor alt muligt du i virkeligheden slet ikke har brug for.

Ryd op med hjertet

Når du går i gang med din oprydning, så mærk efter med hjertet om tingen skal bo hos dig eller ej.
Hvor meget betyder den enkelte ting for dig?
Behold kun dine yndlingsting. 
De ting der virkelig giver dig glæde og de ting som du elsker mest.
Har du fx 3 nøddeknækkere, så behold den du bedst kan lide. Er det kun en du er klar til at give slip på, så behold to.

Når du rydder op, så øv dig i at formindske antallet af ting. Jo mere du øver dig jo lettere bliver det for dig at give slip på de ting der i virkeligheden ikke betyder ret meget for dig.
Det giver ikke mening, at gemme ting der ikke betyder noget for dig.
Det er kun visuelt støj. Så øv dig i at give slip på tankerne om at du vil fortryde det, og at du kommer til at mangle det, hvis du giver slip på det.

Sidst men ikke mindst – ryd op i dit eget tempo.
Ved at øve dig i at rydde op med hjertet og virkelig mærke efter HVAD der betyder noget for dig, vil du stille og roligt skabe det hjem der giver dig glæde.
Tag den tid du har brug for, så vil du stille og roligt komme i mål.

Rigtig god fornøjelse med oprydningen.

Kærligst Kamille

Oprydningskonsulent Kamille Sommer