I blogindlægget “Kickstart din oprydning” kom jeg ind på at hvis dine ting er sandet til i rod, skal du træne din oprydningsmuskel.
Dette kan gøres ved at rydde op i små overskuelige bidder, så du ved at skabe nye vaner, vænner dig til at oprydning er en naturlig del af hverdagen.

Har du har taget beslutningen, at nu vil du have ryddet op i dit hjem, så gælder det om at få styrket den beslutning.
Det kan du gøre ved at arbejde med dit formål med at få ryddet op, og ved at vide præcist hvad du vil rydde op. På den måde skaber du motivation til at føre din beslutning ud i livet, og nå dit mål. Det er vigtigt at finde et stærkt mål at gå efter, for at det skal lykkes at ændre på vaner og livsstil.

Et mål der er vigtigt for dig,

Fx:

  • at du ønsker at dine børn kan få legekammerater med hjem.
  • at du gerne vil holde din fødselsdag for dine nærmeste uden at skulle skamme dig over, hvordan dit hjem ser ud
  • at du brændende ønsker dig et nyt køkken, men at det er urealistisk at kunne komme til at lave det, som det ser ud nu.
  • kunne invitere gæster spontant

Sæt retningen for din oprydningsindsats

Skriv ned hvad målet er med din oprydning?
Eksempelvis er målet for Susanne, at få ryddet op i hele huset, fordi det giver hende god energi.
Det dræner hendes energi, hver gang hun får øje på en bunke eller en kasse, der skal ryddes op.
Og så elsker hun, at hun kan finde hendes ting, så udfordringen er, at der skal slippes en del ting. Ting der lige så stille er flyttet ind i hendes hjem gennem årerne.
Ting som alligevel aldrig bruges eller nydes.

Dernæst kræver det et udspecificeret mål
Susannes mål er at få ryddet op og organiseret sit køkken, stue og badeværelse inden 1. april, så der kan holdes fødselsdag i hjemmet.

Brug SMART modellen
En nyttigt model når du skal formulere dine mål er SMART modellen.

  1. Specifikt – hvad er det helt præcist, du vil rydde op i?
  2. Målbart – hvornår er du i mål? Du kan se at du er færdig.
  3. Attraktivt – dit hvorfor, årsagen til at du gider kæmpe for at nå dit oprydningsmål?
  4. Realistisk – har du de ressourcer, dvs. den tid og de kræfter der skal til for at nå oprydningsmålet?
  5. Tidsbestemt – hvornår er din deadline?

Nedbryd målet i små delopgaver
Kender du udtrykket: Hvordan spiser man en elefant? Hvor svaret er en bid af gangen. Det samme gælder oprydning.
I Oprydningsklubben træner vi måned for måned i at nedbryde oprydningen i overskuelige delopgaver, der er så små og relativ simple at gå til, så vi ikke har modstand mod dem.

Vi “snyder” hjernen til ikke at opdage, at vi stille og roligt ændrer vaner og gør noget nyt.
Hjernen vil helst spare energi og køre på autopilot. Dvs. har vi ikke fået etableret nogle gode oprydningsvaner, vil den hellere, at vi lader være med at rydde op = gøre noget nyt. Hvilket betyder vi ender i selvsabotage, og ikke når det vi gerne vil.

Det laver vi om på ved at rydde op i små, overskuelige trin, ved at have et stærkt hvorfor, vide hvad det er vi vil rydde op, hvornår og hvordan. Dvs. en klar retning.

Mål for 2019 workbook

Hver år i januar udgiver jeg en arbejdsbog i Oprydningsklubben med spørgsmål til dine målsætninger for året og med plads til noter. Dem kan du enten arbejde med på egen hånd eller sammen med de øvrige medlemmer i Facebookgruppen. Det er nemlig også en klar genvej til at nå sine mål, og arbejde henimod dem i et fællesskab.

 Mål for din oprydning 2019 - arbejdsbog

Skriv dine mål ned for 2019
I januar havde vi travlt med at træne oprydning hver dag i 31 dage i oprydningsklubben.
Her i februar arbejder vi med at lukke oprydningscirkler, så vi ikke får skabt mere eller nyt rod. Nu er det så tid til at gå i gang med workbooken og i fællesskab arbejde med at sætte retning og udfylde mål for 2019.

Vil du være med? Så meld dig ind i Oprydningsklubben, hvor vi arbejder med et nyt oprydningstema og/eller oprydningsopgave hver måned.
Lige gyldigt hvornår på året du melder dig ind, kan du sagtens booste din oprydning med oprydningschallengen eller udfylde dine mål for resten af året, da materialet ligger tilgængelig i klubben 24/7 året rundt.

Lige gyldigt hvor du er i din proces skal vi nok hjælpe dig, støtte dig, heppe på dig og svare på dine spørgsmål, hvis/når det bliver svært.
Jeg håber vi ses derinde.

Kærligst Kamille.

Kamille Sommer