Har du nogen sinde set afsnit af “Luksusfælden?

“Luksusfældener et program, hvor danskere beder om hjælp til at få styr på deres dårlige økonomi, og alle de negative effekter deres overforbrug har skabt. Programmet er så populært, at mange danskere har stillet op, og vist deres dårlige økonomi for åben skærm, i den bedste sendetid.

Programmet viser tydeligt hvor galt det kan gå hvis man har et overforbrug som man ikke har råd til. Her har ting og reklamer for nye ting man ikke kan leve uden, en kæmpe magt.

At bruge penge på materielle goder skaber ofte en kortvarig lykke. Der er lavet undersøgelser, der påpeger at det er jagten på tingen, selve købet og hjembringelsen der skaber lykkefølelsen. Desværre er det ofte en kortvarig lykke, der ofte giver skænderier med partneren, dårlig samvittighed, skamfuldhed, hemmeligholdelse, og rod (da mange af tingene ofte ender bagerst i skabet).

 

Tip:

Hvis du alt for ofte køber impulskøb, der tærer på din økonomi, kan du hver gang du bliver fristet skrive navnet på tingen + prisen, i en lille bog. På den måde vil du få overblik over hvad det er du fristes af, og hvor mange penge du sparer ved at lade være med at købe det.

Den dårlige samvittighed

Rod giver også dårlig samvittighed, og skaber skænderier og skyld og skam. Især hvis det kun er en person i husstanden der roder.

Rod-fælden er lige så slem at ende i, og kan være lige så svær at slippe ud af, som dårlig økonomi og overforbrug.

Dog er det ikke håbløst. Det kræver lidt planlægning, lidt overskud og knofedt.

Hvis du har svært ved at se dig ud af dit rod, så er der hjælp at hente her.

 

Kærligst Kamille