Der findes et hav af forskellige motivationsværktøjer, der kan hjælpe med at holde styr på hverdagen.
Et af dem er en to-do-liste, som bruges til at huske på alle de gøremål, du gerne vil have udført, og derefter kunne strege opgaverne over, eller vinge dem af, når opgaven er klaret.
Det kan være meget motiverende at sidde og skrive alt ned på et stykke papir, for derefter at krydse opgaverne af, når de er udført.
For nogen gavner det også deres stressniveau at skrive ting ned, så man ikke skal gå og og huske på ting der skal gøres, da de er nedskrevet. Og der kan løbende tilføjes nye opgaver, i takt som opgaver opstår.

Ta da liste

Når to-do-listen bliver uoverskuelig mistes lysten til at udføre opgaverne

For andre føles en to-do-liste totalt demotiverende.
Det kan føles som et nederlag, hvis ikke alle punkterne på listen nås.
Her kan det handle om at der er lavet en urealistisk to-do-liste, hvor tid og personligt overskud ikke er tænkt ind i listen.
To-do-lister kan derfor nemt blive til en uoverskuelig affære. Især hvis der bare skrives derudad, og opgaverne ikke bliver sat lidt i system. Samt hvis du ikke giver dig selv lov til at have tid nok til at nå tingene.
For nogle opgaver vil være langt mere tidskrævende end andre, og kan med fordel inddeles i mange små del-opgaver. Fx kan opgaven “rydde op i køkken” med fordel inddeles i punkter ala:

 • tage opvask
 • fjerne bunkerne fra spisebord
 • pante tomme flasker
 • oprydning + rengøring i køleskab
 • rydde op under vasken
 • Rydde op i alle skuffer

osv.

Ved at få styr på alle de opgaver der skal håndteres i køkkenet, vil det være langt lettere at  planlægge hvilke dage du udfører hvad, og derefter strege dem over efterhånden som opgaverne løses.

Nogle typer opgaver vil også være tidssensitive, og vil derfor skulle nåes indenfor en bestemt deadline. Disse typer opgaver kan opstå ud af det blå, og vil være nødt til at blive løst først. Også selv om du måske har gang i et helt andet projekt. Derfor kan opgaver trække ud, og tage længere tid end først beregnet.

Lad en ta-da-liste hjælpe dig til succes

Hvis du oplever at to-do-listen er en lang og uoverskuelig liste, som ikke føles særlig motiverende, kan ta-da-listen være langt mere motiverende for dig.
Ta-da-listen er en liste, hvor du nedskriver alle de ting du har udført i løbet af dagen. Deraf navnet “ta da” ala “ta daaaa…jeg gjorde det!”.
Her kigger du ikke på en liste, hvor der står en masse punkter, du ikke har nået. I stedet har du nu en liste, der kun indeholder de opgaver, du HAR udført.

For mange kan det føles meget mere opløftende at føre en ta-da-liste. Især hvis du har tendens til aldrig at blive tilfreds med, hvad du har nået på din to-do-liste. To-do-listen afslører både hvad du har nået, og hvad du ikke har nået. For mange har tendens til at fokusere, på det de ikke har nået, frem for at klappe sig selv på skulderen over, hvad de har nået.

På en ta-da liste står der sort på hvidt hvad du HAR nået, og derfor bliver det lettere for dig, at se og anerkende at du når meget mere end du tror.
Mange har tendens til at glemme hvad de går og laver over en periode, men når det bliver nedskrevet, så bliver det langt mere tydeligt.

Man kan godt kalde Ta-da-listen for en øjenåbner over hvor produktiv du er. Alle løste opgaver skrives på listen.
Også mindre opgaver som:

 • Ringe og bestille tid til læge
 • Sætte tøjvask over
 • Tømme stol for tøj
  osv.

Så selv om du føler at du ikke har lavet noget, vil ta-da-listen kunne modbevise det, hvis du skriver alt hvad du kan komme i tanke om ned på den.

Læs også: “Lav mål for din oprydning

Kombiner to-da og ta-da-listen

Man kan sagtens kombinere to-do- og ta-da-listen listen. Det gøres fx ved at du skriver alle de ting, du godt kan tænke dig at udføre på en to-do-liste eller en lille bog. På en anden liste eller et andet sted i din lille oprydningsbog laver du en ta-da-liste. Her skriver du alle de små og store opgaver du udfører, efterhånden som du får færdiggjort hver enkelt opgave. Skriv gerne i bogen/på listen hver dag. På den måde kan du i løbet af fx 1 år, se hvor langt du stille og roligt når med de projekter, du gerne vil lave.
Nu har du som en ekstra bonus en liste, der beviser, at du når langt mere end du regner med.

Kærligst Kamille

Kamille Sommer