Er du i tvivl, om du har for mange ting?
Hvis du er i tvivl, så svar mig lige på disse 5 spørgsmål:

 • Kan du åbne og lukke sine skabe og skuffer uden problemer?
 • Kan du have alt dit tøj i 1 skab, eller har du også kommoder og tøjstativer som er proppet til randen?
 • Ved du præcis hvad du har i dit hjem, og hvor du kan finde det?
 • Er du nødt til at leje opbevaringplads til nogle af dine ting?
 • Har du svært ved at skille dig af med dine ting, selvom du aldrig bruger dem, og ikke har gjort det længe?

Hvad var svaret? Er du udfordret på disse punkter? Bare rolig, i dette blogindlæg kommer jeg ind på, HVAD du kan gøre for at få rodebunkerne mindsket og samvittigheden lettet. For det er ikke spor sjovt at rende i timevis og lede, efter en ting man pludselig skal bruge. Man ved man har den, men hvor var det lige man lagde den, sidst man havde den i hænderne?

Når du kreerer “drama” i dit eget liv

At have rod og uorden i sit liv gør alting langt mere besværligt, end når der er styr på tingene. At have styr på tingene betyder ikke nødvendigvis at alt er perfekt, men at man lever efter nogle metoder, der betyder at man gør sin egen hverdag lettere.
Hvis du gang på gang roder dig ud i at glemme aftaler, altid kommer for sent, eller ikke kan finde dine ting, når du skal bruge dem, har du brug for at få lavet et system, så du slipper for sure miner fra omverdenen.

kalender

Her kan en kalender være en kæmpe fordel. Skriv ned det du SKAL nå, det der er vigtigt, fx aftaler, datoer på regningerne der skal betales (hvis du ikke har lagt dem ind i netbank), og ting du skal huske at gøre på forskellige datoer.
På den måde er du på forkant, og du slipper for at skulle betale strafrenter ved forglemmelser på for sent afleverede biblioteksbøger og glemte girokort der ikke er blevet betalt. Det er surt og irriterende at skulle betale for at man var på bagkant. Om du bruger en gammeldags papirkalender eller din telefon er ligegyldigt. Bare husk at få tingene skrevet i kalenderen med det samme, og husk at tjekke den hver dag, så er du allerede et skridt længere fremme end før.

Kom skænderierne i hjemmet i forkøbet

En anden type “drama” som rod kan være skyld i, er den ballade der kan opstå mennesker der bor sammen imellem.
Det er irriterende at bo med et rodehoved, hvis man selv har styr på tingene. En anden faktor skænderier opstår over, er at synet på hvornår der er ryddet op. Dette er  meget individuelt. For nogen er det meget loose, og bare der er plads til at sidde ned, og tingene er skubbet til side, så er det fint. For andre skal der overhovedet ikke ligge noget fremme, med mindre det er meningen at det skal ligge der.

Her er det en god idé at få talt sammen om, hvor I hver især er med hensyn til rod. Ved at indgå komprimiser, kan man slippe for evindelige skænderier der ingen steder fører hen.

Når tingene repræsenterer alt det du ikke har formået

hobbyartikler

Hvor mange selvhjælpsbøger, hobbyer, slankekursbøger, fitnessudstyr etc. som du opgav undervejs, har du liggende?
Hvordan har du det med det?

For mig selv har det været en kæmpe lettelse at skille mig af med alle de bøger jeg alligevel aldrig får læst, de hobbyting jeg troede jeg skulle lave engang, men aldrig kom i gang med og de selvhjælpsbøger som blev forældede uden at jeg fik læst dem færdige.
Man må gerne ombestemme sig undervejs. Hvis man mister interessen eller lysten til noget, hvorfor er det så at man partout SKAL have det liggende som påmindelse af man ikke er nået dertil endnu?

Hvis du har ting liggende i flere år (eller årtier) uden at du kommer i gang med det, så at sandsynligheden virkelig lav for at det NOGENSINDE kommer til at ske. Her må man gerne sige farvel til tingene, og sende dem videre til nogen der får glæde af dem.

5 hurtige tips til at få sorteret ud i dine mange ting

 1. Gennemgå een ting ad gangen
 2. Spørg dig selv “kan jeg undvære denne ting?”. Gem kun de ting du faktisk bruger eller elsker.
 3. Lav kategorier til dine ting. Et eksempel kan være at samle alle dine batterier et sted. På den måde kan du se hvilke slags batterier du har, hvor mange du har og hvornår det er tid til at du skal købe nye forsyninger. Dette gælder alle dine ting i hjemmet. Ved at samle i kategorier, opdager du hvor mange ting du i virkeligheden har. Ved at have samme type ting i forskellige rum forsvinder overblikket over antallet.
 4. Undgå for mange gengangere. Har du virkelig brug for 25 par jeans og 14 sorte toppe? Gem de bedste og sorter ud i dem. Jo flere ting du har, jo mere fylder de.
 5. Forestil dig at du skal flytte. Hvor mange af de ting du har nu, ville du tage med i en ny lejlighed? Dit hjem og dine ting skal repræsentere den person du er lige nu. Man ændrer sig livet igennem, og det gør vores smag også.
  Gem de ting der er vigtige for dig nu, for selvom du elskede den grønne vase i 1985, er det ikke ensbetydende med at den skal følge dig livet igennem, hvis den ikke længere har nogen betydning for dig.

Læs også: Overbevisninger der spænder ben for din oprydning