Kender du til udtrykket yak-barbering? Hvis ikke, så bare rolig. Det er ikke et særligt anvendt udtryk – og slet ikke i Danmark.
Det udtrykket dækker over, er jeg til gengæld ret sikker på at du har oplevet.

Hvad er yak-barbering?

 

Yak barbering

Det siges at det var programmør Carlin Vieri der opfandt udtrykket ”Yak-barbering” i firserne, og senere blev det gjort berømt af bloggeren Seth Godin. Det var i Karen Kingstons bog ”Ryd op i dit rod”, jeg første gang stiftede bekendtskab med udtrykket. 

Når udtrykket Yak barbering (yak shaving) bruges, henviser det til en opgave, der fører til en anden relateret opgave som skal løses, som fører dig videre til næste opgave.

Alle opgaverne er hver især nødvendige at håndtere, uanset hvor lille og ubetydelig den må synes, for i sidste ende at få dig tilbage til den oprindelige opgave.

Kort sagt er yak barbering opgaverne mellem dig og dit endelige mål.

 

Yak-barbering – opgaver der trækker ud

Seth Godin kom med et eksempel på sin blog om at ville vokse sin bil. For at gøre det skulle han købe en ny vandslange. For at klare det skulle han låne naboens medlemskort, til den butik hvor han skulle købe vandslangen. Han kunne ikke gå over til naboen, før han havde fyldt nyt yak-uld i en pude, hans søn havde lånt af naboen. Her var noget af fyldet faldet ud, og derfor så han sig selv stå i zoologisk have i gang med at barbere en yak-okse, for at kunne komme til at vokse bilen.

Den beskrivelse giver rigtig god mening. For hvor tit har man ikke selv stået med en opgave der hele tiden trækker ud, fordi der er andre opgaver der må løses, for at man kan komme videre med den oprindelige opgave? Dog behøver du forhåbentlig ikke ty til så vidtudstrækkende kreative løsninger, for at kunne nå i mål med den oprindelige opgave.

 

Et eksempel på yak-barbering

Jeg skulle på et tidspunkt hjælpe en kunde med at rydde op i køkkenet.
Kunden havde et lille køkken, med meget lidt skabsplads.
Derfor stod der blandt andet madvarer i entreen på gulvet i mindre kurve.
Dem skulle der skabes plads til i køkkenet. Både fordi de ikke hørte til i entreen, men de stod også og blev rigtig støvede, fordi de stod fremme fremfor bag en skabslåge.

For at få plads i køkkenet skulle vi gennemgå alle køkkenskabene.
Her fandt vi ting som fx pæne glas som kun blev brugt ved særlige lejligheder. Disse behøvede ikke at stå og optage plads i køkkenet. Vi blev enige om at de kunne stå i et reolsystem i stuen. For at få plads i stuen, var vi nødt til at rydde op i skabe i stuen, og finde plads til de ting, der så skulle flyttes derfra.

I sidste ende stod vi og ryddede op i flere forskellige rum, for at kunne få plads til de ting der skulle fra entre og ind i køkkenet.
Vi kom i mål. Men det gjorde selvfølgelig opgaven mere besværlig og langsommelig at skulle lave så mange forskellige opgaver, inden vi kunne udføre den oprindelige opgave. Det kræver at man er god til at holde den røde tråd. Samtidig var det enormt spændende og motiverende at udføre alle de trin i processen. Resultatet blev rigtig godt og var i sidste ende det hele værd.

Giv ikke op når du støder på yak-barberings udfordringer

Mange oprydningsopgaver kan ende som yak-barberingsopgaver, fordi der er så mange trin man skal igennem. Her vælger mange at lade stå til, fordi de ikke kan overskue det.
Du kender det måske selv, ift at få skabt det kontor du gerne vil have, er der mange projekter der skal håndteres inden du kan gå i gang med at indrette det. Eller for at få det hobbyrum du drømmer om, kræver det måske også en masse trin i processen, før at det kan lade sig gøre.

Fx kan det være at du opbevarer en masse ting i rummet, som ikke skal være der. For at få plads til dem andre sted, kræver det seriøs oprydning i andre rum, hvilket kan tage lang tid, og kræve mange forskellige nye opgaver og udfordringer.
Du er måske også nødt til at få malet dit kommende kontor, og for at få malet det, skal du have købt maling. Når du kommer hjem, opdager du at penslerne ikke ligger, hvor de burde ligge.
Pludselig har du brugt en masse tid på at lede efter penslerne, og du ender med at måtte købe nogle nye. Her opstår der måske endnu en udfordring af en eller anden karakter.
Der kan være et hav af opgaver der opstår undervejs i en sådan proces.

Læs også: https://oprydningskonsulenten.dk/oprydning-er-vejen-frem/

Genkend Yak-opgaver og nyd at du kommer endnu et skridt videre

Der er ikke så meget du kan gøre for at undgå yak-opgaver. Du kan desværre ikke undgå at støde ind i denne type udfordringer, men jo mere styr du har på dit hjem, des færre vil gange vil det være rod eller ufærdige opgaver der er skyld i det.
Når arbejdet er gjort, så er du helt færdig med opgaven, og undervejs vil du samtidigt have løst andre opgaver som også skulle løses. I sidste ende har du fået styr på nogle rigtig gode ting, du vil have glæde af i rigtig lang tid.

Så når du opdager at opgaven er ved at udvikle sig til at du skal i zoologisk have for at opstøve Yak-oksen, så træk på smilebåndet, og vid, at du nok skal nå i mål. Det kræver bare nogle ekstra trin i processen.

Rigtig god fornøjelse med din oprydning.

Kærligst Kamille

Oprydningskonsulent Kamille Sommer