Der er mange fordele ved at rydde op, udover det åbenlyst dejlige ved at have et hjem der ikke flyder med bunker og ting.

Slut med at lede efter passet man ikke kan huske hvor man har lagt. Slut med at købe ny lommelygte fordi man ikke kan finde de 3 andre man har liggende, og slut med at være pinligt berørt og komme med en milliard undskyldninger når din veninde, med det perfekte hjem, er på besøg. I stedet kan man koncentrere sig om ting der er meget mere interessante.

Motivation er noget af det vigtigste når vi taler om at skulle i gang med sin oprydning.
For uden motivation kan det være en tung og kedelig opgave at skulle kæmpe sig igennem bunkerne, og her kommer fordelene ind som motivationsfaktorer.

Her kommer de 7 livsændrende fordele ved at rydde op i uvilkårlig rækkefølge:

7 livsændrende fordele ved at rydde op

Frihed

Fordel nr. 1 handler om den frihed det giver ikke at skulle bruge tid på:

  • at lede efter ting der er blevet væk
  • at løbe rundt som en vild og lave akut-oprydning (der i virkeligheden mere er kasten ting ind i skuffer og skabe)
  • slut med kronisk dårlig samvittighed over hjemmets tilstand

Man kan bruge rigtig meget tid på at sin oprydning eller på at finde ting man skal bruge. Den dag du ved hvor hver en ting bor, vil du føle en kolossal frihed over ikke at skulle bruge en masse tid på noget der i sidste ende kun giver irritation og dårlig samvittighed.

Samtidig giver det en kæmpe frihed ikke at skulle bruge en masse tid og hjerneaktivitet på oprydning.
Når man har fået lavet et oprydningssystem der fungerer, er oprydning ikke længere så besværligt eller tidskrævende.
Det giver frihed til andre ting, der er langt sjovere end at rende og lede efter ting.

Mere tid

Fordel nr. 2 handler om al den ekstra tid du helt automatisk får, når du  fx ikke længere skal løbe rundt og:

  • lede efter ting
  • lave akut-oprydning inden der kommer gæster
  • flytte rundt på ting

Mere tid kan man altid bruge. Har man meget rod i sit hjem vil man helt automatisk bruge meget mere tid på at flytte rundt på ting, og på at skulle finde ting der er forsvundet i en af bunkerne.
Den tid kan bruges på meget sjovere ting fx gode oplevelser, hvilket hænger godt sammen med fordel nr. 1, så der er mere tid til at føle friheden.

Flere penge

Fordel nr. 3. Det er så åndssvagt at skulle ud og købe ting du ved du har et eller andet sted, men som du har opgivet at finde. Det er dyrt at rode.
Mange af mine klienter finder gengangere at ting, som de ikke engang var klar over at de havde i forvejen.
Nu står de så med 2 eller flere af den samme ting, hvor de så skiller sig af med overskydende eksemplarer.
De penge kunne have været sparet, hvis man var klar over hvad man ejer og hvor det står.

Du ved hvad du har

Fordel nr. 4. Det er rart at vide hvad man har i sit hjem. Selvfølgelig kan man ikke huske hver en lille dippedut, men det er have overordnet styr på sine ting.
Det giver en indre ro, og sparer en for at bruge tid på at lede efter ting der er blevet væk, eller for at du kommer til at købe en ekstra af slagsen.
Er du i tvivl om du har lige præcis den dippedut du mangler, ved du hvor du skal lede, hvis du har lavet gode organiseringssystemer i dit hjem.
Her kommer fordel nr. 3 ind igen, ved at man sparer penge på ikke at købe ting man i forvejen har men ikke aner hvor er.

Som en ekstra bonus kommer dine ting også til deres ret, når man kan se hvad man har. Alle de pæne ting kommer til deres ret og kan nydes.
Øjet forvirres når der står alle mulige ting hulter til bulter, og tingene bliver ikke set på samme måde, som hvis man kan se dem stå og shine.

Noget af det jeg nyder allermest ved at udføre oprydningskonsultationer, er at kunne vise klienten hvor lækkert et hjem kan blive når man virkelig kan se tingene. Og ikke mindst glæden i klientens øjne er pragtfuld at opleve.
Det må aldrig underkendes at ting skal ses og nydes, og det kan de ikke når de forsvinder i rod.

Slut med dårlig samvittighed

Fordel nr. 5 handler om at slippe for den ødelæggende og kedelige dårlige samvittighed når man vælger at tænde for fjernsynet i stedet for at rydde op.
Når man har styr på sit hjem, slipper man for at gå og have det dårligt over at man prioriterer afslapning, fremfor at gå og rydde op kl. 21.00 efter børnene er lagt i seng.
Det er heller ikke særlig sjovt at skulle komme med undskyldninger over for gæster, hverken sine egne eller børnenes legekammerater, når hjemmet er fyldt med bunker.
Selvom det ikke kommer nogen ved at man roder, så er det de færreste der er ligeglade med at vise andres deres rod, og det er her undskyldningerne automatisk kommer.

Som en ekstra positiv bonus ved oprydning så lærer børnene af hvad de ser forældrene gøre (ikke altid af hvad de siger, desværre).
Så hvis du sørger for at rydde op efter dig selv, lærer børnene også at det er normalt at hjemmet er ryddeligt og at alle ting har en fast plads.

Mindre stress

Fordel nr. 6. Meget rod kan give stress. Blandt andet fordi man bruger rigtig meget energi på at lede efter ting, og på at prøve at have styr på ting og gøremål.
Det er svært at have overblik i et hjem med visuelt kaos, hvorimod et ryddeligt hjem giver ro i maven og overblik.
Et ryddeligt hjem gør det lettere at huske på ting og gøremål.
Hvis du fx lægger noget frem på køkkenbordet som skal huskes dagen efter, er chancen langt større for at du husker det, end hvis det ligger sammen med alt muligt andet på bordet.
Ting har det med at blive usynlige når det ligger tæt på bunker af rod.
Det er stressende, hvis man konstant glemmer vigtige aftaler eller gøremål.

Derudover opfatter hjernen rod som opgaver der skal løses og færdiggøres.
Hjernen bliver stresset og overbelastet hvis opgaverne ikke forsvinder, men at der derimod bliver ved med at komme nye opgaver og gøremål til.
Dette er en virkelig god grund til at komme i gang med oprydningen, da stress ikke er noget at spøge med.

Det er ikke pinligt at få uventede gæster

Fordel nr. 7 handler om at det ikke er specielt sjovt eller dejligt at få uventet besøg, hvis ens bolig ligner noget der er løgn. Eller generelt at skulle have besøg.
En ting er hverdags rod, altså ting som er blevet brugt fornyligt, vasketøj og lignende. Ting der er på vej til at blive lagt på plads.
En anden ting er når man kan se at tingene har ligget fremme længe. Tykkelsen på støvlaget giver altid et indblik i hvor mange måneder eller år tingene har ligget fremme.

 

Som du sikkert har lagt mærke til, så hænger de 7 fordele sammen på den ene eller anden måde, så jeg kan på det varmeste anbefale at komme i gang med at ændre dit liv ved en lave en gennemgående oprydning.
Ja, det tager tid, men i sidste ende giver det ro i maven, frihed og glæde ved at have et hjem man nyder og trives i.

Rigtig god fornøjelse med din oprydning.

Kærligst Kamille

 

 

Vil du gerne blive bedre til at rydde op?

Ønsker du hjælp til selvhjælp? I Oprydningsklubben får du mine bedste oprydningsråd hver måned.

Læs mere om Oprydningsklubben her.