Manglende koncentration på grund af rod

Rod påvirker os meget mere end vi er bevidste om, uanset om vi er hjemme eller om vi er på vores arbejdsplads.
Ikke at kunne finde ting når vi mangler dem er frustrerende. Man mister hurtigt sit fokus og skal bruge tid på at genvinde koncentrationen,
når man endelig har fundet den eller de ting man skulle bruge for at færdiggøre opgaven.

Rod påvirker ikke kun dit hjems udseende

Ikke nok med at rod ikke er særlig kønt, det påvirker evnen til at kunne koncentrere sig og arbejde effektivt.
Det påvirker desuden din evne til at kunne slappe af, når du har brug for det.
Det er svært at slappe af når man visuelt ser rod alle vegne. Og risikerer man samtidig at komme til skade når man skal manøvrere sig uden om ting der ligger i møbler eller står eller ligger på gulvet, så der er mange faktorer der udfordrer koncentrationen.

I dette blogindlæg vil jeg komme ind på 5 årsager der kan være skyld i, at du har svært ved at koncentrere dig.

Grund nr. 1 – et rodet hjem giver et rodet sind

Når det roder alle vegne kan det være svært at koncentrere sig om de opgaver man skal have lavet.
For rod signalerer en masse opgaver der skal løses, og er der meget rod er det lig med mange opgaver.
Forskere fra Princeton University Neuroscience institute publicerede i 2011 i januarudgaven af The Journal of Neuroscience resultatet af et studie de havde lavet der bl.a. handlede om hvordan hjernen påvirkes af rod.
Resultatet understøttede at rod og kaos i hjemmet begrænser hjernens evne til at koncentrere sig og bearbejde information.
Du kan læse mere om forsøget her.

Grund nr. 2 – meningsløs multitasking

Rigtig mange mennesker har tendens til at lave bunker og stakke. Mange af disse bunker og stakker er sorteret, men bliver aldrig færdiggjort og er del af et mønster disse personer har. Problemet er “bare” at han/hun aldrig bliver færdig, da der dukker nye ting op der kræver fokus. Der hele tiden kommer ideer til nye spændende projekter hvor opmærksomheden bliver sendt i mange forskellige retninger. Ofte vil personen arbejde med flere projekter på en gang, men da fokus spredes overfor mange opgaver, er der sjældent noget der bliver færdiggjort.

Grund nr. 3 – stress

Det er stressende og til tider overvældende at bruge meget tid på at skulle finde sine ting, eller på at udføre nye opgaver.  Hvis der ikke er mentalt overskud er det svært at bevare overblikket i et meget rodet hjem. Længerevarende stress kan komme til udtryk via helbredsmæssige tegn som hovedpine, træthed, let til tårer, influenzalignende tilstand, glemsomhed, svært ved at fokusere og koncentrere sig, depression m.m.
Hvis man er meget stresset vil rodet have grobund til at blive værre, da der ikke er overskud til at forholde sig til det.

Grund nr. 4 – Undgår visse rum på grund af rod

Meget rodede rum gør det svært at slappe af eller foretage sig noget der kræver plads eller koncentration.
Nogen mennesker har tendens til at bruge et eller flere værelser i deres hjem til opbevaring. Udfordringen er at rummene ikke bliver håndteret og derfor bliver mere og mere rodede og ubrugelige. Det er svært for personen/familien at håndtere opgaven med at få sorteret og ryddet op i alle disse mange ting, da det er en overvældende opgave, hvor det er svært at bevare fokus og koncentrationen. Rum der ikke længere kan bruges pga. rod kan være medvirkende til følelser som skyld og skam, som kan ende ud med stress og depression.

Grund nr. 5 – overspringshandlinger

Når der er noget der er kedeligt er det fristende at gå i gang med andre mere spændende ting. Fx at surfe på nettet. Chatte med vennerne på messenger, eller læse i et blad, når man skal forestille at rydde op. Man vil under oprydningen opleve, at der dukker spændende ting op, som man havde glemt alt om. Man finder ting man har ledt efter længe. Her er det meget fristende at ende i en overspringshandling, hvor man ender med at bruge tid på at sidde og læse gamle breve eller bladre i gamle bøger, og derved ikke kommer videre med selve oprydningen.


 

Er du udfordret med at kunne koncentrere dig i dit hjem, og kan du ikke overskue at komme i gang med din oprydning er du velkommen til at kontakte mig på
mail: kontakt@oprydningskonsulenten.dk eller tlf.: 23726971

Kærligst Kamille

Kamille Sommer Oprydningskonsulent

Kamille Sommer er uddannet oprydningskonsulent og har arbejdet professionelt med oprydning siden 2012.
Du kan læse mere om konsultationer og priser lige her.