Som forælder ved man godt at der ikke behøver gå mange minutter før legetøjet er spredt ud over hele børneværelset.
Det kan godt værefrustrerende, især når man ved, at det er én selv der kommer til at stå for oprydningen.

Oprydning tager tid. Tid som man i forvejen ikke har for meget af i en børnefamilie.

Vi ved at oprydning er nødvendig, for hvem har ikke prøvet at træde på en vildfaren legoklods, når man forsøger at bane sig vej mellem de stier af legetøj der nu ligger spredt ud over det hele?
Det gør nas.

Derudover er det umuligt at finde det man skal bruge, når alt er spredt ud over det hele.

Gør det lettere for dine børn og dig selv

Det behøver ikke være svært at rydde, hvis man får organiseret børneværelset lidt smart. Og hvis børnene bliver vænnet til at de skal hjælpe med oprydningen fra de er små, kan man undgå at oprydningen bliver et mareridt.

rod på børneværelset

Her handler det lidt om at skabe gode vaner med at få ryddet op inden man starter på en ny leg.

Da min søn var lille, og havde venner på besøg, var det  kutyme at jeg gik ind ca. 30 minutter før kammeraterne skulle hentes, og bad alle om at rydde det op der var blevet leget med.
På den måde undgik vi at værelset lignede et bombekrater, som man selv hang på at få ryddet op.
Efter aftensmaden var lavet ,og en masse praktiske opgaver udført, var det ikke lige oprydning der stod øverst på listen over spændende aktiviteter at slutte dagen af med.

Det virkede rigtig godt at bede alle om at hjælpe med oprydningen. Efter et stykke tid, var det ikke nødvendigt at bede dem om at rydde op efter sig længere. De gjorde det af sig selv. Ikke kun hos os. Det blev normen at man hjalp med oprydningen når man var hjemme hos de andre og lege.

3 tips til oprydning på børneværelset

  1. Sørg for at have kasser eller lignende til legetøjet. Hvis man klistrer billeder af det der skal være i de enkelte kasser er det lettere for børnene at rydde op. Fx et billede af biler, dukker, lego osv. Saml de ting der hører sammen i hver sine kasser, så biler og lego ikke er blandet sammen. Når børnene bliver ældre kan man sætte dymostrimler hvor indholdet står skrevet på.
    Du kan finde eksempler på opbevaringssystemer hos IKEA.
  2. Væn børnene til at rydde op efter sig efter hver leg. Senest inden de skal i seng. Ved at give dine børn gode oprydningsvaner fra start, bliver det naturligt for dem at rydde op efter sig selv.
  3. Hjælp dine børn med at få ryddet grundigt op engang imellem. Tal med dem om hvad de ikke længere bruges. En idé kan være at sælge deres ting på loppemarkeder, så de kan tjene penge til at købe ting de hellere vil have, eller til opsparingen.